16.2 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăMagazinCiobanescul englez, un câine devotat

Ciobanescul englez, un câine devotat

Bobtail – Ciobanescul englez este un câine puternic, cu aspect compact, cu corpul simetric, destul de scurt si indesat, robust, musculos, acoperit peste tot cu par lung, aspru si stufos; capul mare, mai mult patrat, cu arcade bine conturate, este acoperit cu par lung; stopul este puternic; ochii sunt expresivi, de culori diferite; urechile mici sunt acoperite cu par putin. Gâtul este destul de lung, usor arcuit si acoperit cu par abundent; trunchiul este scurt si foarte indesat, coastele bine bombate, toracele lat si adânc, flancurile viguroase si usor arcuite; membrele sunt drepte, cu osatura lunga, acoperite peste tot cu par des, gros si lung; labele sunt mici, rotunde, cu degete bine arcuite, cu talpi groase si rotunde.


Origine


Este cel mai vechi ciobanesc englez, a carui origine nu este stabilita. Datorita asemanarii cu ciobanestii Briard, Bergam, unguresti si francezi, se presupune ca ar avea acelasi stramos – câinele ciobanesc persan adus in Anglia de legiunile romane. Prin diferite incrucisari cu rasa Deerhound, iar mai târziu cu Briard, câini adusi in Anglia de soldatii englezi dupa razboiul de 100 de ani, a rezultat ciobanescul englez actual. El a capatat numele de Bobtail, pentru ca se naste cu coada scurta, „ciot“, fapt datorat stapânilor sai care, pentru a fi scutiti de impozitul perceput pentru câinii de lux, ii taiau coada.


Temperament


Este vioi, blând, inteligent si devotat stapânului. Are un mers greoi, ca de urs, si un latrat deosebit, zgomotos. Este un excelent câine de paza a turmelor si un foarte bun insotitor. Masculul are o inaltime de 56 – 60 cm, iar femela 55 – 60 cm. Greutatea mascului este de 25 – 30 kg, femela ajungând la 22 – 30 kg. In ceea ce priveste culoarea parului ciobanescului englez, se intâlnesc toate nuantele de cenusiu, albastru sau albastru-cenusiu, cu sau fara pete albe.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS